Dag 29 – Het zalige zwembad

 

DJI_0063.JPG

Opstaan, koffie, afwas, Panda en Micra starten en op de baan. De weg is simpel, we volgen de rivier en rijden dus de hele dag langs de natuurlijke grens tussen Tadzjikistan en Afghanistan. De grens lijkt nergens bewaakt maar de rivier en de daaropvolgende bergen oversteken lijkt een heuse kamikaze-opdracht, al zijn we de hele dag druk in de weer met hoe wij de overtocht zouden maken. Het pad is slecht en op de meeste plaatsen halen we geen 30 km/h. Tegen de middag hebben we door dat we ons doel van de dag niet zullen kunnen bereiken. De rivier laat ons meer dan een kilometer stijgen. Zo komen we net boven de 2000 meter boven zeeniveau aan.

DSC02726.JPG

Enkele pauzes en ettelijke kilometers later vinden we een padje dat naar links leidt. De twee kleine autootjes banen zich een weg via het padje dat op vele plaatsen ook de functie van beek heeft. 200 meter verder treffen we de perfecte kampeerplek aan. Een open ruimte met een natuurlijk zwembad gevormd door stenen en gevuld door de beek ligt aan onze voeten. Het begint te kriebelen en voor we het weten zit iedereen al in het water. We zijn half afgedroogd op het moment dat er enkele busjes stoppen met een tiental Tadzjieken die duidelijk feest vieren, er wordt gedanst, gegeten, gelachen en sloten wodka gedronken. Even plots als ze gekomen zijn, vertrekken ze weer.

DSC02799.JPG

De woorden “eindelijk rust” van Esmee zijn nog niet koud of een nieuwe zwerm auto’s komt aangestoven. Deze mensen vieren duidelijk het huwelijk tussen een plaatselijk jong koppel. Ook nu wordt er gedanst en gelachen maar alles verloopt veel gemoedelijker. Bij het zoeken naar hout voor het kampvuur, wordt Elias aangesproken door een jonge kerel die de Engelse taal machtig is. Ze dringen erop aan om te dansen en niet veel later staat de Ieperling, de oudere Tadzjiekse vrouwtjes te imiteren die hun traditionele dans aan het opvoeren zijn.

DSC02825.JPG

Enkele mannen waren aan het spelen op hun instrumenten, enkele vrouwen met Elias aan het dansen en de rest (inclusief bruidspaar) stonden te klappen in hun handen in een cirkel rond de dansers; precies aapjes in de zoo. De dames kregen elk een biljet in hun hand geschoven wat blijkbaar normaal is. Even later wordt ook Elias 10 Somoni in de pollen geschoven, nooit gedacht op die manier geld te verdienen… Toen ook de hele trouwstoet gepasseerd was, konden we op ons gemak beginnen koken met een kampvuurtje erbij. Als de weg morgen beter zal zijn, zullen we proberen de achterstand in kilometers goed te maken.

DSC02834.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s