Dag 35 – Chaos aan de grens

DSC03383.JPG

Uitgerust en frisgewassen stappen we terug in de auto, op weg naar Kazachstan! De grens ligt slechts 30 kilometer verderop. Kirgizië neemt nog afscheid van ons met een laatste ‘val’: net voor de grens staat er een stopbord dat geen ander nut heeft dan het generen van boetes voor bestuurders die het genegeerd hebben Wij waren gewaarschuwd, maar voor ons staan er twee Mongol Rally teams die minder geluk hadden. Twee uur schuiven we aan in de blakende zon voor dat we de grenspost mogen betreden.

 

DSC03380.JPG

Olivier moet, als eigenaar van de auto, bij de auto blijven. Elias en Miguel gaan te voet verder via de passagiersterminal. In die terminal is het opnieuw een uur in de zon aanschuiven. Het is echte chaos. Mensen roepen, kinderen wenen, en dat alles terwijl we ons moeten rechthouden door het geduw en getrek. Op het einde van het plein staat er een draaipoort die wordt dichtgehouden door de grenswachter. Af en toe draait hij het poortje een achtste zodat er langs twee kanten en onder luid geroep een mensenstroom door kan. We zien er fietsbanden, een autoband en zelfs een radiator door gaan. Net voor het poortje stappen we over platgetrapte dozen en een slijmachtige vloeistof, deze voorwerpen zijn bezweken onder het geduw en getrek.

 

Wat men roept verstaan we niet maar we moeten wel ons mannetje staan, vrouwen en kinderen kruipen gewoon onder ons door zonder dat we het beseffen. En dan is het aan ons, het poortje is binnen handbereik. De mensenmassa drumt zo hard dat de grenswachter het niet meer kan houden. Terwijl er meer personen dan gepland binnen gaan zien we hem hulp inroepen. We nemen het hek vast en proberen ons er met alle kracht door te trekken. Karren vol persoonlijke bezittingen worden nog onder ons door getrokken, joviaal als we zijn proberen we de mensenmassa tegen te houden zodat deze bezittingen niet verloren gaan. Na het poortje gaat de overgang zeer vlot. Aan de laatste controlepost worden we nog eens herinnerd aan een paar namen van Belgische voetballers, te beginnen met de populairste Eden Hazard, en dan zijn we binnen! Achter de grens spreken we met drie teams af om samen een konvooi te vormen. We rijden nog zo ver mogelijk tot het donker wordt, voor de komende drie dagen is dit ons gezelschap.

DSC03458.JPG

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s