Dag 47 – Mogen we het podium even Lenin?

DSC04172.JPG

Opstaan, kleren aan, ’t is tijd om naar Ulan Ude te gaan. De laatste 250 kilometer zijn goede asfaltbaan, er zat geen enkele Putin, en tegen één uur komen we aan in de stad. We eten iets, boeken een Airbnb voor twee nachten en zorgen ervoor dat we mobiel internet hebben in Rusland. Het valt ons op dat in Ulan Ude ongeveer de helft van de bevolking etnisch Russisch is en de andere helft heeft een Aziatisch uiterlijk. In Barnaul, zo’n 2000 kilometer meer oostwaarts, waren praktisch alle inwoners etnisch Russisch. Dat terwijl deze stad toch ook vlakbij Mongolië ligt.

DSC04180.JPG

Na deze formaliteiten en bedenking begeven we ons in onze gele Panda naar de finishlijn in het centrum van de stad. Terwijl het enorme hoofd van Lenin opdoemt, lijkt ons mechanische paard wat vinniger te reageren. Zo ver van huis en toch lijkt het alsof hij zijn stal ruikt. Het geblaas en gehinnik van de Panda werkt aanstekelijk en ook wij worden enthousiast. Het podium doemt op en niet veel later staan we daar; Trotski op het podium van de finish. De organisatoren wuiven ons enthousiast toe en de nodige foto’s worden genomen. Het besef dat het erop zit, zorgt ervoor dat we de gedachte aan de terugrit collectief even kunnen negeren. Ook het probleem aan het hoefijzer van de linker achterpoot is even geen gespreksonderwerp meer!

DSC04190.JPG

We ontmoeten Wessel en Esmee opnieuw. Met dit Nederlands team reden we samen de Pamir Highway in Tadzjikistan waarna zij van ons wegreden en met twee dagen voorsprong aankwamen. Hun vliegtuig zal opstijgen op vrijdag, overmorgen dus. Dat is de dag dat ook wij aan onze terugrit zullen beginnen. Samen met een Nieuw-Zeelands team en voorgenoemden gaan we op het dakterras van een van een ultra moderne toren met glas en Stalin dineren. Er worden straffe verhalen uitgewisseld maar we konden vooral goelaggen. Morgen trekken we een dag uit om onze Panda te herstellen (lees: een nieuw hoefijzer laten smeden) maar vandaag trekken we ons dat allemaal nog niet aan! Team Navigator voltooide zonet met meer dan 18.000 kilometer op de teller de Mongol Rally! Zeer veel dank aan iedereen die Mercy Ships sponsorde of het team op de een of andere manier vooruithielp! Zonder jullie steun was het ons nooit gelukt.

DSC04215.JPG

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s