Dag 49 tot dag 53 – De Terugkeer

DSC04360.JPG

De tocht naar huis beslaat 8.300 kilometer. Goed uitgeslapen beginnen we in Ulan-Ude om 6 uur in de ochtend moedig aan de trip. De wegen in Rusland zijn van topkwaliteit, aan 90 km/u slingeren we doorheen het heuvelachtige landschap zonder veel verkeer tegen te komen. We krijgen al snel door dat we op deze manier veel afstand kunnen afleggen op een dag. Daarom stellen we zoals aan boord een wachtensysteem op. Om de 4 uur, wat overeenkomt met één benzinetank (ongeveer 350 km), draaien we tegen de wijzers van de klok in door. Dit wilt zeggen dat de navigator de bestuurder wordt en dat de vorige bestuurder op zijn beurt achterin kan uitrusten. Ook aan de tankstations hebben we een vaste routine: één iemand tankt, een andere gaat iets kopen om te eten en de derde mag gebruik maken van het toilet. Ook deze taken roteren, op die manier kunnen we de stops aan de tankstations tot een gemiddelde van 8 minuten beperken. Al snel merken we op dat het wachtensysteem perfect werkt en dat met behulp van een gps de bestuurder 4 uur kan rijden terwijl de passagiers bijslapen.

DSC04351.JPG

Tijdens de terugreis moeten we ’s nachts nog 3 maal stoppen voor de achterste schokdemper aan de linkerkant. De eerste twee keer was hij van het bevestigingspunt afgeschoven en konden we het repareren. De derde keer was het bevestigingspunt weer afgebroken en moeten we de schokdemper volledig demonteren. In Novosibirsk vonden we een garagist die de schokdemper eens en voor altijd zou vast lassen.

DSC04402.JPG

Het motortje van de Panda krijgt geen enkele rust, het draait 24/24 non-stop waardoor we na 4 dagen en 17 uur (28 stops) aankomen in Antwerpen. Goed getimed, omstreeks 17 uur, passeren we langs café Pelikaan waar een delegatie vrienden ons verwelkomt. Het avontuur eindigt waar het begon.

DSC04364.JPG

Cijfers

Afgelegde afstand tot de finish: 18.500 km
Totaal afgelegde afstand: 26.644 km
Dagen tot de finish: 47
Dagen totaal: 53
Grensovergangen: 14
Landen: 22
Tankbeurten: 83
Platte banden: 1
Kapotte schokdempers: 5
Stops voor reparaties: 26
Afgebroken schokdemperbevestiging: 8
Stops door politie: 14
Boetes: 2
Smeergeld: 26 euro, 3 sigaretten en 2 tubes tandpasta
Zakken chips: 60
Losgetrilde onderdelen: een koffer vol

Route week 8.png

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s